Студія відеопродакшн повного циклу – Alpina Production
January 9, 2023

Що робити, щоб відеоролик хотілося дивитися?

Posted on January 9, 2023  •  6 minutes  • 1249 words  • Other languages:  English, Русский
Table of contents

Потрібно зацікавити

У перші 2-3 секунди відео ролика, людина вирішує продовжувати його дивитися чи ні. Саме цей відрізок часу найважливіший, без нього решта втрачає сенс. Ось кілька інструментів, щоб зацікавити аудиторію:

  • Інтрига. Додайте в перші секунди відео інтригуюче питання, факт чи інше.
  • Звуковий гачок. Щоб глядач відволікся і звернув на вас увагу, можна створити звуковий ефект, дзвінок, сигнал та інше.
  • Візуальний ряд. Це може бути нестандартний операторський план, моушн-дизайн, переливання веселки та все, що завгодно. Основне завдання – звернути увагу.

Так як сьогодні у більшості людей виробилася «рекламна сліпота», то ці прийоми особливо важливі, інакше вас просто не помітять.

Захопити історією

Не важливо це короткий відеоролик або довгий, в основі має бути історія. Люди з давніх-давен люблять слухати історії, така традиція з’явилася ще з часів, коли було прийнято збиратися біля вогнища. Для того щоб ваше оповідання захоплювало і змусило глядача доглянути до кінця, є ряд простих правил, які до речі також використовуються і в драматургії:

  • Хто герой, який він?
  • Що хоче герой, куди він іде? Що станеться, якщо цього не станеться? Якщо нічого особливого не станеться, то історія погана і дивитися її не цікаво.
  • Хто чи що заважає герою? Щоб історія була цікавою у героя має бути сильний противник/ворог/антагоніст. Це може бути як лиходій, так і просто сили природи, наприклад, сильний ураган. Без серйозних перешкод, коли герою дається все легко і просто історія стає нецікавою. Глядач любить дивитися той контент, де відбуваються серйозні вчинки та подвиги, лише в цьому випадку аудиторія отримує бажаний «досвід» від перегляду

Ось приклад того, що ми в Edpit agency зробили пару років тому. Стояло завдання зробити промо ролик для мережі чоловічих перукарень. Так як цільова аудиторія була суто чоловіча, то для образу брутального хлопця ми підібрали спортсмена з американського футболу. Для того, щоб зацікавити глядача, ми помістили футбольну команду в міське середовище. Таким чином у глядача виникало питання «що вони тут роблять?». Чим все закінчилося і як ми пов’язали спорт із барбершопом можете подивитися у цьому відео:

Зробити коротшим

Щоразу, коли Вінстона Черчелля повідомляли, що час його виступу буде скорочено – він просив більше часу на підготовку. І справді, чим менше часу на хронометраж ролика, тим складніше запакувати всю інформацію.

На жаль, безліч компаній досі випускають довгі відео ролики про себе, виробництва і т.д. Але правда життя така, що чим коротший рекламний ролик ви зробите, тим більше людей його додивляться до кінця. Ось кілька рекомендацій щодо цього питання:

Зменшуйте час відеоролика до мінімуму.

Якщо у вас кілька напрямків/продуктів, то найкраще зробити окремі відео ролики по кожному.

Якщо у вас дуже багато напрямків, не заглиблюйтесь надто докладно, глядач все одно не запам’ятає.

Ми в роботі Edpit agency іноді практикуємо такий метод, як «без чого сенс не зміниться?». Сідаємо дивитися на чорновий монтаж і починаємо видаляти всі сцени, без яких суть не зміниться. Глядач не дурень, показавши йому банку варення, а потім хліб із варенням – він зрозуміє, що між сценами було намазування. Те саме можна робити в 90% випадках всіх рекламних роликів чи то IT сфера чи виготовлення взуття.

Забрати “рекламщину”, додати життя

Деякі виробники реклами серйозно впевнені, що ми з вами розмовляємо в житті, використовуючи слова: інновація, надійність, замість новий, класний, кайфовий. Здебільшого така реклама створюється з кількох причин:

  • Компанія має синдром відмінника, вона боїться здатися «не такою» в очах споживачів.
  • Компанія вважає, що її клієнти це споживачі, а не люди.
  • Компанія ще сформувала стратегію, тому користується рекламним неживим мовою у комунікаціях «як і всіх», т.к. це нібито безпечно. Хоча насправді це марна трата грошей на ще одну непомітну рекламу.
  • Компанія не вивчала своєї аудиторії, не живе її життям.

В епоху швидкісного інтернету бренди повинні створювати захоплюючий та живий контент. Тільки так бренд може розраховувати на емоції від людей на свій бік. Якщо до бренду немає жодних емоцій, то клієнт рано чи пізно без сорому поміняє вашу компанію на конкурентів.

Приклад того, як можна вплітати сленгові слівця з життя в рекламу такого серйозного бізнесу як продаж нерухомості

Також важливо враховувати та контролювати ступінь стерильності у вашій рекламі. Більшість реклам не резонує у серці глядача, тому що ролики не мають нічого спільного з життям, а отже, не правдиві. Ось деякі моменти, які часто допускають рекламодавці:

  • Домогосподарки у вечірньому макіяжі.
  • Спів від використання шампуню\засобу від кашлю (підставити потрібний продукт).
  • Герої в рекламі сміються від налитого келиха пива\знижки 10 копійок\акції бренду.

Які б ви глибини та інсайти не підкорювали в рекламі, але після низки таких «не живих» помилок глядач буде скептично налаштований. Розумні бренди створюють таку рекламу, яку вірить її глядач. Такий підхід створює правильний емоційний зв’язок людини із брендом.

Тест, чи захочеться цим поділитись?

Ваша ідея має мало шансів на успіх, якщо після переказу колегі вона не викликає інтересу. Одним із критеріїв гарного сценарію є бажання поділитися з друзями такою історією. Якщо спростити, то варіантів причин, коли людина хоче поділитися контентом із друзями дві:

  • Підкреслити свою дотепність. Сюди потрапляють кумедні відео ролики.
  • Підкреслити свою освіченість та всебічну розвиненість.

Якщо ваша реклама потрапляє під один із цих пунктів, то вона має всі шанси не тільки бути оглянутою до кінця, а й стати вірусною.

Висновки

Звичайна людина бачить кілька тисяч рекламних повідомлень на день, але якщо запитати будь-якого з нас, яку рекламу ви за вчора запам’ятали, то мало хто згадає навіть 1-2 штуки. Наше з вами завдання створювати рекламу не просто запам’ятовується, а ту яку захочеться поділитися. Бренди, які роблять «як у всіх», «щоб не засудили» та «щоб не висміяли», приречені стати непоміченими. Іншими словами, рекламний бюджет йде у трубу. Сьогодні вже мало сказати, що наш продукт якісний шанс на успіх мають тільки сміливі рекламні рішення.

Замов відеоролик зараз:

Телефон:
+38 097 82 606 06

Email:
[email protected]

Address:
Holosiivskyi prospekt, 96, Kyiv, Ukraine, 02000